Jesteś tym, co jesz, czyli piłkarz dobrze odżywiony

Najlepsze umiejętności, najnowocześniejsze rękawice Nike, idealnie dobrana odzież to jedno. Umiejętności, szybkość, refleks – to drugie. Jest jeszcze coś, od czego zależy Twój sukces. Dieta! Jeśli jest właściwie zbilansowana, rozpisana i przede wszystkim stosowana, może zdziałać cuda i istotnie poprawić wyniki sportowe. A przecież to dla nich w głównej mierze wylewamy hektolitry potu na boisku?

Idealnie dobrany jadłospis pozwala cieszyć się odpowiednią dla organizmu, trybu życia i aktywności masą ciała, a także dostarczyć niezbędnych do prawidłowego działania witamin i minerałów. Warto wiedzieć, że odpowiedni poziom niektórych mikro- czy makroelementów, np. żelaza czy magnezu, istotnie zmniejsza ryzyko kontuzji. Dobrze zbilansowana dieta pozytywnie wpływa na formę sportową, a także psychiczną piłkarza. Zważywszy na to, że drużyna to zbiór wielu osobowości, od tego, w jakiej są one formie, zależy to, czy będzie odnosić sukcesy, czy też wręcz przeciwnie – porażki.

Dieta czyni cud

Są tacy, którzy powierzają zawartość swojego talerza profesjonalistom, i tacy, którzy lubią planować wszystko samodzielnie. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, mamy dla Ciebie kilka cennych, uniwersalnych rad.

1. Pij wodę!
Niby oczywiste, a jednak nie każdy pamięta o odpowiednim nawodnieniu. Nawet niewielki spadek poziomu wody w organizmie może negatywnie wpływać na możliwości fizyczne piłkarza, grozi także zawrotami głowy i skurczami. Miej wodę pod ręką i pij nie tylko wtedy, gdy organizm wysyła Ci rozpaczliwe sygnały. Pomoże Ci profesjonalny bidon sportowy, który posłuży przez długie lata – szukaj go w profesjonalnym sklepie, np. Ambersport. Dla tych, którzy zapominają o piciu wody stworzono specjalne aplikacje, które regularnie o nawodnieniu przypominają.

2. Jedz regularnie i często
Co do tego, jak często powinniśmy jeść, jest wiele teorii, jednak większość z nich oscyluje wokół 5-6 posiłków dziennie. Regularne dostarczanie odpowiedniej, nie zbyt dużej dawki energii, pozwoli spalać kalorie na bieżąco, a nie odkładać je w formie tłuszczu.

3. Jedz różnorodnie
Aby nie zabrakło Ci żadnego cennego składnika odżywczego, co skutkować może kontuzją, jedz różne rzeczy – prócz mięsa, także owoce, warzywa, rośliny liściaste i strączkowe, orzechy, wysokiej jakości tłuszcze i produkty zbożowe, bogate w węglowodany złożone. Pamiętaj jednak, by wszystko odpowiednio zbilansować!

4. Nie dopuszczaj do nadwagi
Choć jest to sprawa jasna, warto ją podkreślić. Każdy nadprogramowy kilogram to obciążenie dla organizmu i przeszkoda na boisku.

5. Unikaj alkoholu
W małych dawkach i z umiarem raczej nie zaszkodzi, ale pamiętaj, że jego nadmiar znacznie wpływa nie tylko na zdrowie, poziom nawodnienia, ale także na szybkość reakcji, koncentrację i ocenę sytuacji. A przecież te ostatnie są w grze kluczowe!

Pamiętaj, że każda dieta, szczególnie redukcyjna, może zdziałać wiele dobrego, lecz także złego. W trosce o swoje dobro, swój nowy jadłospis postaraj się skonsultować z lekarzem lub specjalistą dietetykiem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*